Νέα και ανακοινώσεις

Μέλι

μέλι νέα και ανακοινώσεις

Το μέλι είναι φυσικό προϊόν που δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μελιού είναι το άρωμα, η γεύση και το χρώμα, χαρακτηριστικά τα οποία προσδιορίζουν την προέλευσή του. Το μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες : το ανθόμελο που παράγεται από τονέκταρ των λουλουδιών (θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ερείκης κ.α.) και το μέλι από μελιτώματα που παράγεται από εκκρίματα εντόμων, τα οποία απομυζούν τα φυτά (πεύκο, έλατο, βελανίδια κ.α.). Το μέλι αποτελείται από σάκχαρα και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Περιέχει νερό, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνες Β2, Β6, C, D, E κ.α. Η κατανάλωση του μελιού βελτιώνει την κατάσταση σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνει την υπέρταση. Το μέλι μειώνει την αναιμία, προστατεύει από το έλκος στομάχου και αυξάνει την άμυνα του οργανισμού. Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό, καθώς μία κουταλιά μέλι σε χλιαρό γάλα, διευκολύνει τον ύπνο. Μερικές από τις φυσικές ιδιότητες του μελιού είναι το ιξώδες, το οποίο προσδιορίζει τη ρευστότητα και η κρυστάλλωση. Η κρυστάλλωση, γνωστή αν και λανθασμένα σαν ζαχάρωμα, είναι φυσικό βιολογικό φαινόμενο του φυσικού ακατέργαστου μελιού, που δεν προξενεί καμία αλλαγή στις θρεπτικές και βιολογικές ιδιότητές του.

Συνεπώς ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στα μόρια δεξτρόζης του μελιού, τα οποία μεταβάλλονται κυρίως στο κρύο. Ορισμένα μέλια κρυσταλλώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την εξαγωγή από τις κηρήθρες, ενώ άλλα παραμένουν σε υγρή μορφή για μήνες ή χρόνια. Ο χρόνος κρυστάλλωσης εξαρτάται από την προέλευση του μελιού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *